Πάσχα στο χωριό

 

Μετέωρα«Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη» λέει μια γνωστή ελληνική παροιμία.

Στα ελληνικά χωριά, τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ιεροτελεστία. Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι, οι Επιτάφιοι στολίζονται με λουλούδια της περιοχής και ακολουθούνται απ’ όλο το χωριό στα σοκάκια του, και η Ανάσταση «ντύνεται» μ’ ένα σωρό διαφορετικά...

φαντασμαγορικά έθιμα που δε βλέπουμε καν στην πόλη.

 

Βρισκόμαστε πλέον στη Μεγάλη Εβδομάδα, κι αν αναρωτιέστε ακόμα πού θα κάνετε Ανάσταση, εμείς επιλέξαμε για εσάς 4 προορισμούς στην ελληνική ύπαιθρο που θα λατρέψετε!

 

Μετέωρα

Μετέωρα 1

Όποιος έχει πάει έστω και μία φορά στα Μετέωρα γνωρίζει καλά πως η κατάνυξη των ημερών βρίσκει εδώ την πλήρη έκφρασή της.

Μακριά από κάθε είδους κοσμικότητα, θα επιλέξετε κάποια από τις μονές για το βράδυ της Ανάστασης, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ολοκληρώνεται στο διατηρητέο παλιό κομμάτι της Καλαμπάκας.

 

Πήλιο

Πήλιο

Τα 24 χωριά του Πηλίου γιορτάζουν το Πάσχα με σεβασμό στην παράδοση. Κάθε χωριό και εκκλησιά, όπου τελούνται με κατάνυξη οι λειτουργίες των ημερών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος τελείται σε κλίμα κατάνυξης σε όλες τις εκκλησίες των χωριών, με την περιφορά των επιταφίων να καταλήγει στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται από τις φλόγες των κεριών των πιστών.

Τα παραδοσιακά έθιμα συνοδεύουν και το βράδυ της Ανάστασης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα οι μυρωδιές από τους οβελίες που βγαίνουν από τις αυλές των σπιτιών «σπάνε» και τις πιο δύσκολες μύτες.

 

Μάνη

Μάνη

Πάσχα στη Μάνη σημαίνει ακολουθία της περιφοράς του Επιταφίου στην Αρεόπολη, στον Άγιο Νίκωνα και στο Φλομοχώρι, όπου η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από κατανυκτική.

Το βράδυ της Ανάστασης σε όποιο χωριό της Μάνης κι αν βρίσκεστε γίνεται το αδιαχώρητο, ενώ ο μανιάτικος ουρανός φωτίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά.

Την Κυριακή του Πάσχα στις δύο το μεσημέρι χτυπούν οι καμπάνες για τη «Δεύτερη Ανάσταση». Κάτοικοι και επισκέπτες φορούν τα γιορτινά τους και μετά τη Λειτουργία γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.

 

Λίμνη Ευβοίας

Λίμνη Ευβοίας

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στη γραφική Λίμνη της Ευβοίας γίνεται στην προκυμαία, δίπλα στα καΐκια, ενώ το θέαμα των εκατοντάδων προσκυνητών με τα αναμμένα κεριά πλάι στη γαληνεμένη θάλασσα είναι μαγευτικό.

Το Μεγάλο Σάββατο θα προτείναμε να πάτε στη γυναικεία Μονή Γαλατάκη, όπου γιορτάζεται η Ανάσταση σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Design Magazine Team

 

Κάντε like στo Design Magazine στο Facebook για να βλέπετε πρώτοι τα άρθρα μας!

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση