Καρυδόπιτα

 

ΚαρυδόπιταΑπό την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Λαχταριστή, ονειρεμένη σιροπιαστή καρυδόπιτα, που την τρως και σου θυμίζει τη μαμά σου. Μόνο συγχαρητήρια θα παίρνετε με αυτή τη συνταγή.

[Μερίδες: 14 Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Προετοιμασία: 15’ Μαγείρεμα: 40’]

 

 

 

 

 

 

Καρυδόπιτα 1

Υλικά:
7 μεγάλα αυγά
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
50 γρ. σπορέλαιο
125 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη
Στερεά υλικά:
230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. baking powder
1 1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. κακάο
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
2 κ.σ. κονιάκ
500 γρ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη:
200 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι
Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά για τη σιροπιαστή καρυδόπιτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά: το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα-φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.

Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκ. Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι:
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.

Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το σιρόπι.

Αφήστε την να κρυώσει εντελώς.

Για την κρέμα σοκολάτας:
Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.

Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.

Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και λίγο ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.

 

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση