Προστατέψτε τα φυτά τον χειμώνα από τον παγετό

 

Προστατέψτε τα φυτά το χειμώνα από τον παγετόΟ βαρύς χειμώνας με την παγωνιά είναι η πιο επικίνδυνη κλιματολογική συνθήκη για τα φυτά σας. Ξαφνικά, μέσα σε μερικές μόνο μέρες μπορεί να δείτε τον όμορφο κήπο ή το μπαλκόνι σας να καταστρέφονται. Με μερικά βήματα όμως, μπορείτε να προστατέψετε τα αειθαλή φυτά σας και αυτά που βρίσκονται στις γλάστρες ή τα παρτέρια.

Βέβαια, η μητέρα φύση έχει φροντίσει κατά ένα μέρος, καθώς τα φυτά του κήπου εν μέρει προστατεύονται από τον πάγο και το βαρύ ψύχος, όταν καλύπτονται από τα φύλλα των δέντρων γύρω τους. Τα φύλλα που πέφτουν και καλύπτονται στη συνέχεια με το χιόνι στα παρτέρια σχηματίζουν ένα μονωτικό στρώμα που διατηρεί τη ζέστη. Έτσι, πολλά φυτά επιβιώνουν τον χειμώνα και παραμένουν άθικτα. Τα περισσότερα φυτά όμως που βρίσκονται σε γλάστρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο ψύχος, καθώς οι ρίζες τους παγώνουν πολύ πιο εύκολα και γρηγορότερα από εκείνες των φυτών που είναι στο έδαφος.

Προστατέψτε τα φυτά το χειμώνα από τον παγετό 1

Διαχείμαση φυτών σε δοχεία ανθεκτικά στο ψύχος
Τα ανθεκτικά θαμνόδεντρα, φυτά και αειθαλή σε γλάστρες, μπορούν να παραμείνουν τον χειμώνα έξω, αλλά πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και τον αέρα, ώστε να μην ξεραθούν. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα αλεξήλιο κατασκευασμένο από άχυρο και ένα παχύ εδαφοκαλυπτικό στρώμα αποτελούμενο από φύλλα, κλαδιά κωνοφόρων ή ελάτη. Τοποθετήστε τις γλάστρες επάνω σε κομμάτια φελιζόλ ή άλλο μονωτικό υλικό, σε κορμούς ή πήλινες βάσεις για να δημιουργήσετε ένα μονωτικό μαξιλάρι αέρα ανάμεσα στις ρίζες των φυτών και το κρύο έδαφος ή το μπαλκόνι.

Προστατέψτε τα φυτά το χειμώνα από τον παγετό 2

Τοποθετήστε τις γλάστρες σας σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε να ζεσταίνουν το ένα φυτό το άλλο. Εφόσον το χώμα στις γλάστρες δεν είναι παγωμένο, φυτά όπως τα μπαμπού, θα πρέπει να ποτίζονται και τον χειμώνα, επειδή αυτά τα φυτά αποβάλλουν πολύ νερό τις ήπιες και ηλιόλουστες χειμερινές μέρες. Επίσης, μπορείτε να τυλίξετε τις γλάστρες και το επάνω μέρος των φυτών με μονωτικές μεμβράνες ή ειδικά υφάσματα, ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους και να μην παγώσουν.

Προστατέψτε τα φυτά το χειμώνα από τον παγετό 3

Προστατέψτε τα τριαντάφυλλά σας από τη βαρυχειμωνιά
Για να είναι σίγουρο ότι τα τριαντάφυλλα με μακρύ μίσχο και τα τριαντάφυλλα σε παρτέρια θα ανθίσουν πλουσιοπάροχα την επόμενη χρονιά, πρέπει να τα προστατέψετε από τους ψυχρούς ανέμους και ιδίως από τον φωτεινό χειμωνιάτικο ήλιο. Ο ήλιος θερμαίνει τον πράσινο φλοιό των τριαντάφυλλων και αναγκάζει το νερό να εξατμιστεί. Αφού τα φυτά δεν μπορούν να αναρροφήσουν νερό από το έδαφος, ξεραίνονται. Επομένως, θα πρέπει να προστατέψετε τα κλαδάκια με χαμόκλαδα, ή σακιά από φλις ή γιούτα. Καθώς το σημείο εμβολιασμού των τριαντάφυλλων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον παγετό, τοποθετήστε κομπόστ, χώμα και φύλλα γύρω από τις ρίζες τους. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα αυτό δεν είναι απαραίτητο, εάν το σημείο εμβολιασμού βρίσκεται τουλάχιστον πέντε εκατοστά κάτω από το έδαφος.

 

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση