Χρήση κινητού: Μήπως τελικά το έχεις κάψει;

 

Teenage-brains-vlabi-apo-ta-kinitaΚι όμως τα κινητά τηλέφωνα, κυρίως στους έφηβους, προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο! 


Όσο κι αν σου φαίνεται απίθανο, η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο. Ο εφηβικός εγκέφαλος μάλιστα επηρεάζεται ακόμη πιο πολύ και είναι πιο ευάλωτος...

Πνευματικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η μνήμη, η δυνατότητα μάθησης και η κινητικότητα, πιθανόν να επηρεάζονται λόγω απώλειας νευρώνων σε περιοχές του εγκεφάλου που υφίστανται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν ορισμένα κινητά τηλέφωνα. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν για πρώτη φορά από μια μικρή αλλά σημαδιακή έρευνα που έγινε από Σουηδούς γιατρούς στο πανεπιστήμιο του Malmo.

 

Υπάρχουν υποψίες ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη χρήση των τηλεφώνων, μπορεί να προκαλεί απώλεια με νέκρωση νευρώνων που είναι τα βασικά λειτουργικά κύτταρα του εγκεφάλου. Η απώλεια αυτή ίσος διαχρονικά  προκαλέσει ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάϊμερ και άλλες εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Οι γιατροί υπέβαλαν αρουραίους ηλικίας από 12 έως 26 εβδομάδων, σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ανάλογη με αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Ο λόγος που επιλέχθηκε η ηλικία αυτή των αρουραίων είναι διότι αναλογικά, από βιολογική άποψη, η ηλικία αυτή αντιστοιχεί με την εφηβεία στον άνθρωπο.
Οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες διαφορετικών εντάσεων, ανάλογες με αυτές που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα τύπου GSM. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι προκαλούνται βλάβες στο σύστημα ανταλλαγών μεταξύ αίματος και εγκεφάλου. Λόγω αυτής της αλλαγής, εισέρχεται μέσα στον εγκέφαλο, μεγαλύτερη ποσότητα της πρωτεΐνης λευκωματίνης που προκαλεί με τον τρόπο αυτό βλάβες στους νευρώνες.

Teenage-brains-vlabi-apo-ta-kinita

Επιπρόσθετα οι ερευνητές βρήκαν ότι με την αύξηση της έντασης της ακτινοβολίας, αυξάνεται και ο αριθμός των νευρώνων που νεκρώνονται στον εγκέφαλο. Επειδή ο εγκέφαλος των αρουραίων μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα του τι μπορεί να συμβαίνει και στον άνθρωπο, τα δεδομένα αυτά δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχίες.
Ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος των παιδιών και εφήβων είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε νοσηρούς παράγοντες. Στους έφηβους η χρήση των τηλεφώνων παρουσιάζει μια θεαματική αύξηση, γεγονός που δημιουργεί φόβους για το τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό τους, μακροχρόνια μετά από μια συσσωρευτική χρήση πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας.
Η μελέτη αυτή δημιουργεί την ανάγκη διεξαγωγής μεγαλύτερων ερευνών, τόσο με πειραματόζωα αλλά και με παρακολούθηση του τι συμβαίνει σε παιδιά και έφηβους που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι έρευνες αναφορικά με τα κινητά τηλέφωνα, εξέτασαν κυρίως τη σχέση τους με την πρόκληση καρκίνου. Τα αποτελέσματα δεν τεκμηρίωσαν μια αιτιολογική σχέση.

Τώρα όμως φαίνεται ότι, πιθανόν να προκαλείται νέκρωση και απώλεια λειτουργικών νευρώνων του εγκεφάλου, με κίνδυνο μείωσης πνευματικών ικανοτήτων και δημιουργίας εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου όπως η νόσος Άλτσχάϊμερ.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμη βρισκόμαστε στο πειραματικό στάδιο της διερεύνησης των νοσηρών επιδράσεων της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στον εγκέφαλο. Δεν έχουν ακόμη γίνει έρευνες και δεν έχει αποδειχθεί ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν τα προβλήματα αυτά στον άνθρωπο.

Παρ' όλα αυτά τα πειραματικά δεδομένα, σε εγκέφαλους ζώων που προσομοιάζουν με την κατάσταση στον άνθρωπο επιβάλλουν την πλήρη διαλεύκανση του σοβαρού αυτού ζητήματος. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο οξύ από το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επηρεάζονται οι εγκέφαλοι παιδιών και εφήβων που χρησιμοποιούν με αυξανόμενη συχνότητα τα κινητά τηλέφωνα.

medlook

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook


Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση