DIY - Χριστουγεννιάτικα στολίδια από …ζύμη

 

Στολίδια από ζύμηΠλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, οπότε ήρθε επιτέλους ο καιρός που θα στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δεντράκι μας. Τι καλύτερο από το να το στολίσουμε με όμορφα χειροποίητα στολίδια από …ζύμη που θα φτιάξουμε μόνοι μας με μαγειρική σόδα, κορν φλάουρ και νερό;

Η συγκεκριμένη ζύμη στην τελική της μορφή μοιάζει με πραγματικό πηλό και οδηγεί σε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η υφή αυτής της κατάλευκης ζύμης είναι πραγματικά "βελούδινη", πλάθεται πολύ εύκολα σε όποιο σχήμα θέλετε και τα στολίδια που θα φτιάξετε, έχουν πορσελάνινη όψη και θα αντέξουν για πολλά χρόνια.

Θα χρειαστείτε:
1 μέρος μαγειρική σόδα
1/2 μέρος κορν φλάουρ
3/4 μέρη νερού

Αυτές είναι οι βασικές αναλογίες με ό,τι κι αν μετρήσετε τα υλικά σας, ανάλογα με τον αριθμό των στολιδιών που θέλετε να φτιάξετε.

1. Κοσκινίστε τη σόδα και το κορν φλάουρ και προσθέστε το νερό μέσα σε μια κατσαρόλα τοποθετημένη σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε αρχικά να ενωθούν τα υλικά. Σε λίγα λεπτά το υγρό μείγμα θα αρχίσει να "σφίγγει". Συνεχίστε να ανακατεύετε έως το μείγμα να μαζεύεται με την κουτάλα σας σε μπάλα και να έχει τη μορφή εύπλαστης ζύμης. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να στερεοποιείται, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για αυτό προσέξτε να μην "αρπάξει" και καταστραφεί το χρώμα του.

Στολίδια από ζύμη 2

2. Απλώστε ελάχιστο κορν φλάουρ σε ένα μπολ ή στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετείστε το ζυμάρι για να κρυώσει και σκεπάστε το με μια ελαφρά υγρή πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να μην κάνει κρούστα. Ανάλογα με την ποσότητα ζύμης σε 1-2 ώρες θα έχει κρυώσει και θα είναι έτοιμο να το μεταχειριστείτε όπως μια ...ζύμη για μπισκότα.

3. Ανοίξτε το σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού, κόψτε τα στολίδια σε όποιο σχήμα και μέγεθος θέλετε με κουπ πατ ή όποιο άλλο αντικείμενο, δημιουργείστε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στην κορυφή τους (αν πρόκειται για κρεμαστά στολίδια) και τοποθετήστε τα για 1-2 μέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν θέλετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο) ή για 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς) για να στεγνώσουν. Αν επιλέξετε να στεγνώσουν χωρίς να τα ψήσετε, θα επιταχύνει τη διαδικασία το να τα γυρίσετε 2-3 φορές από κάθε πλευρά, αφού όμως στερεοποιηθούν ελαφρά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα τους από τη μετακίνηση.

Στολίδια από ζύμη 3

Όσο τα στολίδια είναι ακόμα εύπλαστα, δηλαδή πριν στεγνώσει η ζύμη, μπορείτε να δημιουργήσετε ανάγλυφα σχέδια στην επιφάνειά τους με κάθε είδους υλικό και να προσθέσετε διακοσμητικά στοιχεία, π.χ. χάντρες, που θέλετε να ενσωματωθούν πάνω στα στολίδια. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη ζύμη χρώμα και γκλίτερ για πιο ωραίο αποτέλεσμα. Κάθε είδους επεξεργασία που περιλαμβάνει κόλλα, χρώμα κ.λπ. θα την κάνετε αφού στεγνώσουν εντελώς. Το στέγνωμα των στολιδιών μπορεί να γίνει και σε χαμηλό φούρνο αλλά και με το φυσικό τρόπο, αφήνοντας δηλαδή τα στολίδια για 1-2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτός ο τρόπος δίνει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα αφού το αρχικό λευκό χρώμα των στολιδιών αλλά και κάθε λεπτομέρεια στο σχήμα τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τη διαδικασία ψησίματος. Μετά το στέγνωμα της ζύμης μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κάθε τρόπο, να τα βάψετε, να εφαρμόσετε τεχνοτροπίες, decoupage, να κολλήσετε στην επιφάνειά τους ύφασμα, χαρτί κ.λπ. Οι διαφορετικές όψεις που μπορείτε να δώσετε σε αυτά τα στολίδια είναι πραγματικά ...αμέτρητες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα τους, τις κορδέλες και τα σχοινάκια που θα επιλέξετε για να τα κρεμάσετε.

Στολίδια από ζύμη 4

Στολίδια από ζύμη 5

Editor: Κωνσταντίνα Κ.

 

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Τοπικά Νέα & Ειδήσεις

   Τρικαλα Ενημέρωση